AlleHypnotherapeuten.nl

Een hypnotherapeut vindt u hier

Wat is hypnose?

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord “hypnos”. Dit betekent “slaap”. Hoewel het uiterlijk op slaap lijkt, heeft EEG-onderzoek aangetoond dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn.

Hypnose is het best te omschrijven als een andere bewustzijnstoestand. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is hypnose of trance helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Bijna iedereen maakt in het dagelijkse leven hypnose-achtige toestanden mee. Je bent zo geconcentreerd bezig met iets dat je niet eens iemand hoort binnenkomen. Je rijdt met je auto langs een bekende route en ineens realiseer je je dat je de laatste vijf minuten niets hebt opgemerkt om je heen en dat je dus op ‘de automatische piloot’ hebt gereden.

Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose. Het is een toestand van geconcentreerde aandacht waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel eens “trance”. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance in hypnotherapie.